1. Csíki Majális Csíkszeredán

2022. május 13-15. között került megrendezésre az 1. Csíki Majális Csíkszeredán, ezen belül is a Kincses Pince elnevezésű borkóstoló, ahol Felvidéket szám szerint hét borászat képviselte. Az esemény főszervezője a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete és a Magyar Agrárminisztérium volt. A nagyszabású Kárpát-medencei gasztronómiai találkozó keretében borutcával, kézműves élelmiszer mustrával, valamint borászati mesterkurzusokkal várták az odalátogatókat. A gazdag kultúrprogramokkal, koncertekkel tarkított három napos rendezvényen több 1.000 látogató vett részt, főleg Székelyföldről.

Felvidék képviseletében Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke, valamint Pereszlényi Csaba, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza, egyben a felvidéki borászok képviselője négy borászatot mutatott be: a Csernus borászatot Ipolynyékről, a Borvin borászatot Bátorkesziről, a Zalaba borászatot Muzsláról, a Geönczeöl pincét Garamkövesdről. Varga Péter, a Gazda PT elnökének képviseletében pedig további három borászat mutatta be borait: a Palík Pincészet Peszektergenyéről, a Kovil borászat Dunamocsról és a H&V borászat Muzsláról.

A felvidéki borok közül a látogatók kimondottan megkedvelték a „Peszeki Leányka”-t, a „Szent Lőrinc”-t és a „Dunaj”-t. A legutóbbit több kóstoló is a rendezvény legjobb vörösborának titulálta. Sokan nem ismerték Felvidéken legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtát sem, a zöld veltelinit.

Mint azt Geönczeöl Attila elmondta: “Fontos, hogy megismertessük borainkat az anyaországban és a külhoni régiókban egyaránt, ezáltal is erősítve összetartozásunkat, valamint a Felvidék gasztronómiai értékeinek népszerűségét. A felvidéki borászok kiváló borokat készítenek, viszont egy-pár nagyobb vállalkozáson kívül szükség van a kisebb borászok közös propagálására, érdekképviseletére, hogy nemzetközi szinten is megismerjék őket, keressék a boraikat, termékeiket.

Ebben vállalt meghatározó szerepet a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása, amely a Schams Ferenc Terv keretén belül idén létrehozza a felvidéki borászok központi weboldalát, továbbá kialakítja a párkányi székhelyű Borok Házát, amely bemutatóteremként, borszaküzletként és információs központként fogja várni a borkedvelő közönséget. Ezen kívül borászati tanfolyamokat rendez az ország több területén, melynek első helyszíne Bodrogszerdahely volt, a következő pedig júniusban, Ipolynyéken kerül megrendezésre.

Pereszlényi Csaba, Falugazdász

Sajnáljuk, úgy tűnik nem elég idős, hogy beléphessen az oldalra.

Are you over 18?

You must be at least 18 years old to access the website.